Selecteer een pagina

Deze kaart stuur je niet op, maar geef je bij een volle pan warm troostvoer. Want: geen woorden maar daden. Liefst hoeft de pan of de schaal alleen nog even opgewarmd te worden. Niet te ingewikkeld, gewoon iets warms, rijks en voedzaams. Zoals bijvoorbeeld deze boeuf bourgignon.

Hierbij het recept voor 4 personen
– 1 kilo runderlappen (mager)
– 150 gram spekjes (mager, niet gerookt)
– 1 winterpeen
– 4 stengels selderij
– 1 grote ui
– 150 gram kastanje champignons
– 150 gram zilveruitjes
– Rode wijn (Bourgogne)
– Runderfond
– Tomatenpuree
– Peterselie
– Tijm
– Laurierblad
– Roomboter
– Zout & peper

Neem een stoofpan met een dikke bodem. Doe hier een flinke klont boter in. Bak hier de spekjes in. Als ze bruin zijn, haal je ze uit de pan met een schuimspaan. Snijd het rund in stukken. Bestrooi het met peper en bak het in het spekvet en de boter. Hak ondertussen de peen en selderij in kleine stukjes. De grote ui mag in grove stukken. Als het vlees bruin kleurt, haal je het er uit. Bak nu de groenten in de boter.

Als de groenten een beetje glazig worden, doe je het vlees en de spekjes terug in de pan. Voeg nu 3 kopjes rode wijn en drie kopjes van de fond toe, zodat alle ingedriënten net onder staat. Roer een ruime eetlepel tomatenpuree door de stoof. Voeg ook een paar takken tijm en twee laurierbladeren toe. Draai het vuur nu laag. Zet de pan eventueel op een sudderplaatje. Laat het geheel nu zeker drie uur sudderen. De stoof mag niet hard koken, als er af en toe een belletje aan de oppervlakte verschijnt, gaat het hard genoeg. Roer af en toe in de pan. De saus mag inkoken, maar moet niet te dik worden. Een beetje water of wijn toevoegen mag tijdens het sudderen.

Na ongeveer 2,5 uur sudderen, kun je gaan proeven. Maak het gerecht op smaak met zout en peper. Voeg ongeveer vijf minuten voor je de Boeuf Bourguignon gaat serveren de zilveruitjes en de champignons toe. Het is lekker als die een beetje bite houden. De stoof is lekker met aardappelpuree, gekookte aardappelen of wilde rijst. Maak het geheel af het verse peterselie.

Het geheim van perfect troostvoer zit ‘m niet in het recept, maar in het gebaar. Wat is jouw ultieme troostvoer recept?